Blogs

Een cyberrisicoverzekering, wel of niet een goed idee?

Een cyberrisicoverzekering, wel of niet een goed idee?

Er zijn in de markt nogal wat onduidelijkheden over waar de verantwoordelijkheid ligt in het geval van een cyberaanval. Het is goed om over het onderwerp na te denken, zeker aangezien er tegenwoordig steeds meer ontwikkelingen zijn omtrent cybercriminaliteit. Bij Fourtop ICT begrijpen we dat het een lastig vraagstuk is en daarom hebben we van onze adviseur bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs een mooie metafoor ontvangen waardoor direct duidelijk is hoe het precies zit.

Zicht risico- en verzekeringsadviseurs | Fourtop ICT partnercase

Je kunt je ICT omgeving vergelijken met een wagenpark, waarbij enkele auto’s nog in eigen beheer zijn en de meeste auto’s zijn uitbesteed. Voordat iemand kan autorijden is er een rijbewijs nodig, hetzelfde zoals medewerkers in een ICT omgeving onderwezen moeten worden in het gebruik van de systemen zoals je kunt verwachten bij de dienstverlening van Fourtop ICT. 

Vrijwel alle auto’s worden onderhouden en zijn voorzien van moderne veiligheidstechnieken, denk hierbij bijvoorbeeld aan airbags, ABS, traction control, etc. Deze systemen dragen bij aan de veiligheid, maar maken je nog niet automatisch een betere bestuurder van de auto. Mocht één van de veiligheidssystemen niet goed functioneren en dit is de directe veroorzaker van een ongeluk, dan is uiteraard de leverancier hiervoor aansprakelijk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan airbags die spontaan afgaan terwijl je op de weg rijdt.

In het geval van een ICT omgeving en een cyberincident heeft de leverancier (oftewel Fourtop ICT) voor dit soort situaties een aansprakelijkheid- en cybersecurityverzekering afgesloten. Dit geldt uiteraard ook in het geval dat de fouten door Fourtop ICT worden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan een verkeerde firewall configuratie of het verkeerd uitvoeren van onderhoud waardoor er schade wordt opgelopen.

Hiernaast zullen ook alle auto’s in het wagenpark moeten worden verzekerd tegen ongelukken en schade. Hiermee dek je de schade waarbij de aansprakelijkheid van een ongeluk bij jezelf of derden ligt. Dit geldt ook voor je organisatie bij een cyberincident, zo kun je een cyberrisicoverzekering nemen in meerdere soorten, zoals je ook met een auto bijvoorbeeld WA, casco, all-risk en inzittendenverzekering kunt afsluiten. Je bent hierdoor optimaal gedekt in elke situatie en zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

Kees Hoogenraad | Zicht risico- en verzekeringsadviseurs: “Veel situaties kunnen gelukkig binnen 48 uur worden opgelost. Met de dekking van de cyberrisicoverzekering blijft geen enkele partij met onvoorziene kosten achter.”  Kees Hoogenraad - Zicht risico- en verzekeringsadviseurs | Fourtop ICT partnercase

We zijn blij met onze samenwerking met Senior Zakelijk Risicoadviseur Kees Hoogenraad van Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs, we staan bedrijven met elkaar optimaal bij in het geval van een cyberincident. Onze conclusie; als je ondanks voorzorgsmaatregelen en goede ICT security helaas toch het slachtoffer bent geworden van een cyberincident ben je heel blij dat je er eentje hebt!
 

Inschrijven per email